LCS: C4 gesa SPRM siasat bekas CEO Lembaga Tabung Angkatan Tentera

Related News: https://www.utusan.com.my/nasional/2022/09/c4-gesa-sprm-siasat-bekas-ceo-lembaga-tabung-angkatan-tentera/

Coverage by: Utusan Malaysia

PETALING JAYA: Pusat Untuk Memerangi Rasuah dan Kronisme (C4 Center) menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), Tan Sri Lodin Wok Kamaruddin berhubung peranannya dalam isu kapal tempur pesisir (LCS).

Pengarah Eksekutifnya, Cynthia Gabriel mendakwa, Lodin Wok terlepas daripada siasatan, sedangkan beliau memegang jawatan dalam tujuh entiti kerajaan dan syarikat milik kerajaan (GLC) yang mana sebahagian daripadanya terlibat dalam proses perolehan LCS.

Sehubungan itu, katanya, C4 akan menghantar memorandum kepada SPRM dalam masa terdekat untuk meningkatkan tekanan bagi menangkap mereka yang didakwa terlibat dalam penyelewengan.

“Kami tidak mempunyai masalah untuk menghantar memorandum kepada SPRM, tetapi kami bimbang tentang kekurangan tindakan daripada SPRM,” katanya.

Dalam pada itu, Cynthia juga menggesa, Parlimen harus membahas dan meluluskan Rang Undang-Undang (RUU) pemerolehan kerajaan yang khusus secepat mungkin. 

Katanya, jawatankuasa pilihan khas mesti dibentuk untuk meneliti urus niaga perolehan pertahanan berbilion ringgit dan merangka cadangan untuk menggubal perkara itu. 

Memetik sifat rasuah transnasional, C4 juga menggesa kerjasama kerajaan Malaysia, Perancis dan Jerman untuk membuka siasatan terhadap firma terlibat dalam skandal LCS dan Scorpene. 

“Sebagai penandatangan Konvensyen Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu Menentang Rasuah (UNCAC), Malaysia, Perancis dan Jerman mesti mematuhi rangka kerja bantuan undang-undang bersama semasa siasatan mengikut Perkara 46 UNCAC.” katanya. – UTUSAN

Share:

Related Post

Proposed amendments to separate the Attorney General and…

25 JUNE 2026PRESS STATEMENT On 22 June 2026, a parliamentary special select committee (PSSC) report was released…

JOINT STATEMENT: Civil society demands that the government commit to an effective, progressive, and rights-focused FOI framework

JOINT STATEMENT: Civil society demands that the government…

23 JUNE 2026 Civil society demands that the government commit to an effective, progressive, and rights-focused FOI…

C4 Center Announces Planned Leadership Transition  

C4 Center Announces Planned Leadership Transition  

19 MAY 2026  PRESS STATEMENT   The Center to Combat Corruption and Cronyism (C4 Center) announces that Pushpan  Murugiah…