Kes rasuah kartel jabatan perolehan sangat serius: SPRM

Topik: Deklarasi Aset

Sumber: https://www.sinarharian.com.my/article/164946/KHAS/Sinar-Rasuah-Buster/Kes-rasuah-kartel-jabatan-perolehan-sangat-serius-SPRM?fbclid=IwAR1ItCDKc7BJiQIzyvbiGMDhJgD1DkqnQJUwJfVdymAZYFiYU6JITtX9_YA

Liputan oleh: Sinar Harian

Pembocoran maklumat dalaman yang berlaku dalam jabatan perolehan sangat serius melibatkan kartel yang mempunyai ratusan lesen perniagaan.

Timbalan Pengarah Kanan Jabatan Siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Izani Wan Ishak berkata, wujud kartel menguasai jabatan perolehan bagi memperoleh maklumat penting dan sulit berhubung tender atau projek yang akan dilaksanakan oleh kerajaan.

Menurut beliau, menerusi ratusan lesen perniagaan yang dimiliki oleh kartel tersebut, kumpulan itu mampu menghantar seberapa banyak syarikat di bawah kawalan mereka untuk bersaing mendapatkan tender atau projek yang mahu dilaksanakan.

“Maklumat dalaman yang penting itu akan digunakan untuk mengetahui bidang kerja, sebut harga serta pelbagai jabatan yang terlibat dengan tender yang akan dilaksanakan oleh kerajaan.

“Semua maklumat sulit yang diperoleh ini akan memberi satu kelebihan buat kartel ini untuk membuat bidaan berbanding syarikat lain yang turut sama bersaing mendapatkan projek menerusi tender terbuka.

“Seterusnya kartel ini akan memasukkan syarikat-syarikat di bawah kawalan mereka untuk bersaing merebut tender atau projek tersebut, sekali gus memastikan ahli kartel yang sama mendapat hasil,” katanya dalam satu program bual bicara bertajuk ‘Bersama Memerangi Rasuah’, baru-baru ini.

Program tersebut merupakan anjuran bersama Centre To Combat Corruption and Cronyism (C4), Rasuah Busters serta Majlis Rangkaian Kesatuan Sekerja Antarabangsa Malaysia (UNI-MLC), selain mendapat sokongan daripada Pusat Governans, Integriti dan Anti-Rasuah Nasional (GIACC).

Mengulas lanjut, Izani berkata, menerusi ‘orang dalam’, kartel tersebut boleh mengetahui semua maklumat penting termasuk harga siling untuk satu-satu projek.

Program bual bicara bertajuk Bersama Memerangi Rasuah (Siri 1) dianjurkan C4 yang juga salah satu gabungan Rasuah Busters.
SHARE THIS:

Share on facebook
FACEBOOK
Share on twitter
TWITTER

THANK YOU!

All publications by C4 Center are downloadable for free. Much resources and funds have been put into ensuring that we conduct cutting edge research work for these issues to be brought to the attention of the general public, authorities, as well as public policymakers and lawmakers. If you like our work, please do consider supporting us by donating to us. Your financial support will go a long way in ensuring that we can continue fighting for a clean, and better, Malaysia.