‘Azam sepatutnya lindungi pemberi maklumat’

Topik: Kebebasan MACC, Rasuah Politik & Kepentingan Berkonflik, Urus Tadbir Baik & Anti-Rasuah
Sumber: https://www.sinarharian.com.my/article/181929/BERITA/Semasa/Azam-sepatutnya-lindungi-pemberi-maklumat
Liputan oleh: Sinar Harian

Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Azam Bakisepatutnya melindungi pemberi maklumat yang mendedahkan rasuah bukan mengancam dengantindakan undang-undang.

Pengasas dan Pengarah Eksekutif Pusat Memerangi Kronisme dan Korupsi (C4), Cynthia Gabriel berkata, pendedahan dan tindak balas bermusuhan Azam menjadi satu lagi tamparan yang dahsyat kepada kredibiliti SPRM yang merupakan sebuah institusi yang sudah dimusnahkan oleh rasuah dan skandal jenayah yang melibatkan pegawainya sendiri.

Tambahnya, percubaan Azam untuk mendiamkan taktik intimidasi dan ketakutan yang teruk adalah tidak sesuai untuk menghapuskan rasuah.

“Pada 6 Januari 2022, Surat Tuntutan (LOD) telah disampaikan oleh Azam kepada Lalitha Kunaratnam, seorang aktivis bebas antirasuah Malaysia.

“Lalitha ialah seorang peguam bela antirasuah Malaysia yang integriti dan kewartawanan berasaskan bukti telah mendapat banyak pujian. Penemuannya dalam kes ini disokong oleh dokumen yang boleh diakses secara umum.

“Ancaman undang-undangnya terhadap seorang pejuang anti-rasuah yang terkenal juga mengulangi risiko peribadi yang besar yang dihadapi pemberi maklumat apabila mendedahkan salah laku.

“Ironi yang paling kejam ialah Azam, daripada semua orang, yang sepatutnya membantu Lalitha untuk mendapatkan perlindungan pemberi maklumat,” katanya dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Mengulas lanjut, Cynthia berkata, tindakan yang tepat untuk Azam ketika ini adalah menarik balik LOD dengan segera dan membuktikan kepada umum bahawa SPRM benar-benar menyokong perlindungan pemberi maklumat.SHARE THIS:

Share on facebook
FACEBOOK
Share on twitter
TWITTER

THANK YOU!

All publications by C4 Center are downloadable for free. Much resources and funds have been put into ensuring that we conduct cutting edge research work for these issues to be brought to the attention of the general public, authorities, as well as public policymakers and lawmakers. If you like our work, please do consider supporting us by donating to us. Your financial support will go a long way in ensuring that we can continue fighting for a clean, and better, Malaysia.